Om Ale Taekwon-Do Klubb

Ale ITF Taekwon-Do klubb grundades i augusti 2004 och är därmed en av Sveriges yngsta klubbar. Rajko Karan (2:a Dan) startade klubben med hjälp från Jonas Romland (2:a Dan). Peter Logozar (Sabunim – 5:e Dan) stod även till tjänst då verksamheten startade. För närvarande har klubben 100 stycken medlemmar, indelade i barn- och vuxengrupper, som tränar 2-3 dagar i veckan. Ale Taekwon-Do Klubb erbjuder dig sport, självförsvar och motion – för alla åldrar!

Ale Taekwon-Do Klubb är medlem i Riksidrottsförbundet, Svenska Taekwon-Do Förbundet och Swedish ITF Taekwon-Do Association. Verksamheten bedrivs av utbildade instruktörer med flera års erfarenhet. Träning sker i separata grupper, indelade efter ålder. Vi finns i Surte gymnastiksal på Skolstigen 10.

Välkommen till Taekwon-Do

Du är säkert lite nyfiken över vad du får lära dig i en Taekwon-Do klubb? Taekwon-Do handlar inte enbart om sparkar och slag. Taekwon-Do innehåller många regler om hur man skall uppföra sig, både på och utanför träningen. Att ge de som vill lära sig sporten en god uppfostran, samt att förstå vad som är rätt och vad som är fel, är grundläggande inom Taekwon-Do. Som utövare kommer du säkert uppleva att din instruktör ibland kan verka lite sträng, men följer du reglerna och lyssnar noga, så får du stor glädje av din träning.

Att träna Taekwon-Do är en lång och lärorik resa. Den resan är bara din. På denna resa kommer du att lära dig mycket om vad Taekwon-Do är och står för. Men du kommer även att lära dig mycket om dig själv. Du kommer att lära dig att uppnå det du vill, om du anstränger dig hårt. Du kommer lära dig att sätta upp mål, och hur du skall gå till väga för att nå målen.

Till föräldrar

Det viktigaste målet med att träna Taekwon-Do är inte den fysiska prestationen, men att barnen får med sig en ”säck” värderingar och erfarenheter som de kan dra fördelar av under sin uppväxt. Samhället har blivit hårdare och tuffare i dag. Vi önskar bidra med att barnen får sunda grundvärderingar och en tillägg till god uppfostran.

Vad är det som sker med barn som har tränat Taekwon-Do en tid?

Självförsvar är inte bara en reaktion på fysiska angrepp, utan också en uppbyggnad inifrån. Detta påverkar barnets utstrålning. De barn som verkar osäkra och försiktiga sträcker på sig, och blir mer trygga på sig själva. De rastlösa och energiska barnen får en mildare och lugnare utstrålning. Barnen lär sig regler för ett gott uppförande, både på och utanför träningen.

Hur uppnås det?

Inom Taekwon-Do vill vi förmedla känslan av att lyckas. Detta är ett viktigt element i utvecklingen av ett starkt självförtroende. Känslan av att lyckas/bemästra gör att barnen får en inre ro och trygghet. På Taekwon-Do träningen tävlar barnen endast mot sig själva inte mot andra barn. Vårt mål är alla barn ska känna sig trygga på träningen, både med sin instruktör och med övriga elever. Vi vill sprida glädje och harmoni.

Den fysiska delen av träningen är anpassad för barnens fysiska och mentala förmåga. Träningen är baserad på lek och skoj, då barnens koncentrationsförmåga inte är så hög. Teknikträning är speciellt lämplig för utveckling av barns motorik. De utvecklar koordination, balans och smidighet. Det kommer de ha nytta av i övriga fysiska aktivitet.

Inom Taekwon-Do finns det klara regler för vad de får göra och inte får göra. Vi inleder och avslutar varje träning med en bestämd uppställning, och vi lär barnen att de skall respektera såväl instruktörerna som de övriga eleverna. Inom Taekwon-Do är disciplin en viktig del av träningen. Disciplinen gör att barnen känner trygghet, både inom sig själva men även med andra. Disciplinen bidrar även till att barnens koncentrationsförmåga ökar.